Eagle 8 – Centurionul de Simon Scarrow

Centurionul este primul roman istoric pe care l-am citit şi pentru început am doar cuvinte de laudă la adresa cărţii. Deşi la început a mers cam greu cititul, ba din lipsă de timp, ba pentru că nu mă captiva cartea, pe parcurs a început să îmi placă, chiar foarte mult.

Doar în primul capitol ne sunt prezentate alte personaje decât Macro şi Cato (principalii), şi anume centurion Castor şi centurion Septimus a căror viaţă este luată de luptătorii parţi, rivalii Romei de peste 100 de ani.

Şi Roma şi Parţia îşi doresc Palmira, un mic regat situat în partea de răsărit a Siriei. Deşi niciuna dintre marile puteri nu recunoaşte, ambele doresc să facă din Palmira un regat client. Însă când unii cetăţeni ai Palmirei  află de intenţiile Romei, se alătură fiului mai mic al regelui – Artaxes şi i se împotrivesc Romei şi regelui Vabathus în semnarea tratatului ce ar face din Palmira un stat clientelar. Centurion Macro şi tânărul său tovarăş, Cato sunt trimişi alături de Legiunea a Zecea şi A Doua Iliră în Palmira pentru a-l sprijini pe regele Vabathus în lupta împotriva rebeliunii conduse de Artaxes care s-a aliat cu parţii. În drum spre Palmira, cohortele lui Macro intră într-o încleştare cu călăreţi din Parţia, iar doar alierea cu Balthus, al doilea fiu al regelui, le mai oferă o şansă de a ajunge teferi la Palmira şi de a încerca să treacă de rebeli şi să intre în regat.

Reuşind în cele din urmă să intre în regat, romanii şi trupele lui Balthus reuşesc tot mai greu să reziste rebelilor, singura lor şansă de supravieţuire fiind ca cohortele guvernatorului Siriei să ajungă înaintea armatei parte -> Asta dacă nu vor muri înainte, de foame şi sete.

Cartea poate fi achiziţionată de aici sau aici.

Palmira, mic regat situat în deşert, se află între două mari puteri: Imperiul Roman şi Parţia.

Duşman al Romei, Parţia doreşte cu ardoare să ţină sub control Palmira pentru ca, întărindu-şi forţele, să invadeze provinciile romane.

Casa regală a Palmirei este pe punctul de a fi sfârtecată de disensiuni ce pot duce la o revolta sângeroasă. Macro şi Cato, aflaţi în fruntea unei mici forţe de spijin, sunt trimişi să îl protejeze pe rege şi să apere graniţele.

Însă Parţia nu este singurul inamic cu care se confruntă romanii, căci Macro şi Cato au de înfruntat şi un trădător. Lupta pentru pace devine extrem de dificilă şi primejdioasă, dar cohorta trebuie să lupte până la capăt.

Titlul original: Centurion

Traducere de: Gabriel Stoian

Număr de pagini: 573

Editura: NEMIRA

Anunțuri

2 răspunsuri to “Eagle 8 – Centurionul de Simon Scarrow”

  1. Magykhurin Says:

    Hmm… suna foarte bine. Ador romanele istorice! Iar cel mai bun legat de perioada Imperiului Roman mi s-a părut QUO VADIS. Desi eu nu citesc in general literatura clasica, romanul asta a fost genial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: