Skellig de David Almond

skellig  După cum arată coperta, m-am gândit că am în faţă o poveste în genul celor de la editura Leda, mult romantism şi creaturi fantastice, dar s-a dovedit a nu fi aşa, ci doar o simplă poveste pentru copii.

Împreună cu familia, Michael se mută în altă parte a oraşului, într-o casă destul de murdară, ceea ce nu-i prieşte deloc surioarei lui micuţe, recent născută. Un garaj misterios, plin de mizerii, păianjeni, gâze şi alte vietăţi minuscule, îl face din ce în ce mai curios. Deşi este avertizat că garajul s-ar putea prăbuşi, Michael intră în clădire şi are parte de o surpriză. O persoană aproape moartă era rezemată de perete, însă nu părea dispusă să discute prea mult. Într-o altă vizită, aceeaşi persoană îi cere aspirină, 27 şi 53, numere ce se dovedesc a fi rulouri de primăvară şi frigărui de porc char sui dintr-un meniu de la un restaurant chinezesc.

Starea micuţei se înrăutăţeşte, iar mama lui trebuie să stea la spital alături de fetiţă. Michael întâlneşte o fetiţă din vecini, Mina, căreia îi plăcea să stea căţărată în copac, să urmărească păsările şi să deseneze. Mina nu merge la şcoală. Mama ei o educă. Ei cred că şcoala inhibă curiozitatea naturală, creativitatea şi inteligenţa copiilor; mintea trebuie să fie deschisă, nu închisă într-o sală de clasă.

Michael ajunge să-şi petreacă  mult timp alături de Mina. Învaţă multe de la aceasta, şi decide că e o persoană de încredere şi că-i poate arăta persoana bizară din garaj. Descoperă nişte forme ciudate pe spatele persoanei, în zona omoplaţilor. Ei cred că sunt aripi. Îi descoperă chiar şi numele. Skellig îşi zice.

Apropiindu-se ziua în care garajul va fi dărâmat, cei doi decid să-l mute pe Skellig într-o altă casă părăsită, aparţinând Minei. Cu timpul acesta începe să se simtă tot mai bine, opus stării surioarei lui Michael.

Ce se va întâmpla cu Skellig, respectiv cu micuţa fetiţă, puteţi afla citind povestea. O puteţi cumpăra de aici.

Michael, părinţii şi sora lui nou-născută tocmai s-au mutat într-o casă care trebuie renovată, lucru care ar fi fost probabil foarte palpitant dacă surioara lui nu ar fi fost atât de bolnavă. Din cauza asta, Michael este lăsat de capul lui şi băiatul începe să exploreze garajul părăginit unde face o descoperire surprinzătoare. La început Michael crede că e doar un vagabond care s-a adăpostit acolo, dar îşi dă repede seama că această fiinţă nu e doar umană. Îşi spune Skellig şi este în parte om, în parte înger sau pasăre sau poate amândouă, în orice caz o fiinţă remarcabilă.

Mina, noua prietenă a lui Michael, o fată inteligentă, dar şi excentrică, îl ajută să-l ascundă şi să-l protejeze pe Skellig. Fericirea lui Michael este umbrită însă în momentul în care sora lui trebuie internată. Dar întâlnirea cu Skellig îi ajută nu doar pe Michael şi pe Mina, ci şi pe restul familiei.

Titlul original: Skellig

Traducere de: Ionela Baciu

Număr de pagini: 219

Editura: RAO

Lasă un comentariu