Stăpânul inelelor 3 – Întoarcerea regelui de J.R.R. Tolkien

stapanul-inelului-3  Am căutat data la care am reuşit să recenzez primul volum din serie şi este pe 6 august, anul trecut. După aproape 1 an, am reuşit să termin „Marea provocare”. Ţinând cont că am început prima dată seria pe clasa a VII-a, adică aproximativ anul 2005, cred că numele dat seriei este unul cât se poate de bun. Am mai spus-o şi în celelalte recenzii că mi-e foarte greu să fac un rezumat la cărţile lui Tolkien. Ca impresie, povestea lui Sam şi Frodo din Cartea VI, mi s-a părut cam scurtă, doar 3 capitole în acest volum, deseori având impresia că filmul este mai bun decât cartea. Însă, în film nu sunt ultimele capitole ale poveştii, drumul de reîntoarcere în Comitat şi lupta pentru eliberarea Comitatului, pe care le-am adorat. De asemenea, primele două anexe, A şi B, au fost foarte interesante. M-au lămurit foarte mult. Din film ştiam că hobiţii au plecat prin octombrie şi s-au întors în octombrie anul următor. Ceea ce nu ştiam e că războiul se terminase în martie şi că ei au mai stat aproape 7 luni până să revină în Comitat. La fel, nu înţelegeam treaba cu evurile.

Ca şi celelalte două volume, cartea are două părţi, Cartea V (pregătirile şi lupta pentru Pământul de Mijloc) şi Cartea VI (salvarea lui Frodo, drumul spre Muntele de Foc, reîntoarcerea regelui şi eliberarea Comitatului). Cartea conţine şi 6 anexe:

Anexa A: Hronicul regilor şi al cârmuitorilor

Anexa B: Povestea anilor (Cronologia Ţinuturilor Apusene)

Anexa C: Arbori genealogici

Anexa D: Calendarul Comitatului

Anexa E: Scrierea şi ortografia

Anexa F: Limbile şi popoarele celui de-al treilea Ev

În prima parte, Gondorul se pregăteşte de război şi cere ajutorul Rohanului. Aragorn hotărăşte să parcurgă Căile Morţilor şi să-i ceară regelui morţilor să-şi respecte jurământul şi să lupte împotriva lui Sauron. Bătălia de pe Câmpiile Pelennor va decide soarta Pământului de Mijloc.

În acelaşi timp, Sam pleacă într-o misiune aproape imposibilă: să-l salveze pe Frodo din turnul din Cirith Ungol, în mijlocul orcilor. Deşi pare o încercare fără de succes, lucrurile se schimbă când ajunge la poartă. Descoperă o mulţime de leşuri orceşti.

Odată Frodo eliberat, cei doi pornesc spre ultimul hop, Muntele Osândei. Pentru a ajunge teferi, trebuie să treacă de tabăra orcilor, să se ferească de ochiul lui Sauron şi să scape de ghearele lui Gollum.

Cartea poate fi cumpărată de aici sau tot setul la un preţ bun, aici.

Nicicând Pământul de Mijloc n-a văzut o bătălie mai cumplită. În Războiul Inelului, Sauron îşi aruncă în luptă cele mai hidoase făpturi şi cele mai distrugătoare maşinării, iar Prinţii Apusului primesc un ajutor neaşteptat din adâncuri. Dar soarta Războiului şi a lumii stă în cumpănă, atâta vreme cât Frodo încă se află pe drumul spre Muntele de Foc, în care a fost făurit Inelul Puterii. Iar peste acest munte veghează neîmblânzit Sauron, în vreme ce sângeroşii săi războinici împresoară armia oamenilor.

Titlul original: The lord of the rings 3 – The return of the king

Traducere de: Irina Horea. Versurile traduse de: Ion Horea

Număr de pagini: 436 (+ Anexe: 630)

Editura: RAO

4 răspunsuri to “Stăpânul inelelor 3 – Întoarcerea regelui de J.R.R. Tolkien”

  1. deci care e faza cu anexele astea pana la urma? ce se intampla….ce rol au … p.s nu am citit inca stapanul inelelor 😀

    • Mai apar cateva informatii care nu sunt prin carte. Povesti de dinainte de Razboiul Inelului. Dar e destul de greu sa intelegi pana nu citesti vreo 2 carti :D.
      Ai mai citit ceva ?

      • pai am citit de jules verne ocolul pamantului in 80 de zile si mai am cateva pagini si termin magie-septimus heap ;D….si am de gand sa citesc toata seria.
        tu ce mai citesi?

        • Momentan, doar Moarte subita. Plus doua recenzii pe care trebuie sa le fac (una dintre ele la acea carte de la rao, de care iti ziceam) 🙂

Lasă un comentariu